Domowy chleb posmakuje każdemu. Jaki upiec? [PRZEPISY]
Prosty chleb żytni na zakwasie
SKŁADNIKI: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki żytniej jasnej typ 720 450 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników. Formę keksówkę (najlepiej o wymiarach 24x12 centymetrów) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 godziny i 30 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy delikatnie wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.