Domowy chleb posmakuje każdemu. Jaki upiec? [PRZEPISY]
Chleb pszenny
SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej (typ 650) 100 g mąki pszennej (typ 550) 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 80 ml mleka 70 ml wody 2 jajka 1 żółtko 120 g miękkiego masła łyżeczka soli jajko i 2 łyżki mleka masło do posmarowania formy pszenna mąka do podsypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy obie mąki, w środku robimy dołek i wsypujemy suszone drożdże i cukier, mieszamy. Do rondelka wlewamy mleko i wodę, podgrzewamy aż będą letnie, łączymy z mąką i chwilę zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy ściereczką, odstawiając na 15 minut w ciepłe miejsce. Dwa jajka roztrzepujemy z żółtkiem i dodajemy z miękkim masłem i solą do przygotowanego rozczynu. Ciasto przekładamy do posypaną mąką stolnicę i zagniatamy 10 minut. Pod koniec zagniatania kula z ciasta powinna być lśniąca i „odstawać” od ręki. Miskę oprószamy mąką, przekładamy kulę, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie zagniatamy ciasto 3 minuty. Wkładamy do natłuszczonej formy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w 190 stopniach 40-50 minut.