Domowy chleb posmakuje każdemu. Jaki upiec? [PRZEPISY]
Chleb z mąki kukurydzianej (bezglutenowy)
SKŁADNIKI: 300 g mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli masło do smarowania formy kminek do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Mleko podgrzewamy żeby było ciepłe. Ważne żeby nie było za gorące bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Trochę mleka odlewamy i rozrabiamy w nim drożdże z cukrem. Mąkę kukurydzianą przesiewamy i dodajemy do niej mieszankę z drożdżami, resztę mleka, jajka i sól. Ciasto dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy (najwygodniej keksówki) wysmarowanej masłem, posypujemy kminkiem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Po wyrośnięciu chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 40 minut. Gdy chleb się upiecze wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.