Domowy chleb posmakuje każdemu. Jaki upiec? [PRZEPISY]
Chleb z ziaren i orzechów
SKŁADNIKI: 1 szklanka ziaren słonecznika ¾ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki migdałów 1 i ½ szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 1 łyżka syropu z agawy 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 1 i ½ szklanki + 3 łyżki letniej wody PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. W szklance mieszamy wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlewamy płynne składniki do suchych i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę 20x11 cm smarujemy olejem kokosowym i przekładamy masę z ziaren. Pieczemy 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjmujemy z foremki i zostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc. To ważne, bo nawet letni chleb będzie się kruszył. Kroimy ostrym nożem.