Jezioro Mucharskie. Zobaczcie, jak hodują ryby w specjalnym ośrodku [ZOBACZ ZDJĘCIA]
Ośrodek zarybieniowy przy Jeziorze Mucharskim
Hodowla ryb to również codzienna walka z wrogami naturalnie występującymi w wodach słodkich, powodującymi takie choroby jak ichtioftirioza i trichodinoza. Obie choroby wywołują pasożytnicze pierwotniaki, które uszkadzają powierzchnie skóry ryby czyniąc ją podatną na ataki innych drobnoustrojów. Początek wiosny to również czas, kiedy czołowy przedstawiciel drapieżników w zbiornikach zaporowych, w tym również w zbiorniku Świnna Poręba, przystępuje do rozrodu. Mowa tu oczywiście o szczupaku. Zwiększanie populacji tego drapieżcy przyczynia się do eliminacji ryb planktonożernych, a w konsekwencji do rozwoju zooplanktonu, który odfiltrowuje z wody nadmiar planktonu roślinnego. W wyniku tych, następujących po sobie procesów, bezwartościowy lub mało wartościowy produkt spożywczy zostaje przerobiony na poszukiwany surowiec o zaletach dietetycznych. Prowadzone prace hodowlane w ośrodku przyczyniają się do zwiększenia populacji tego drapieżnika w zbiorniku, a to zapewnia jego stałą populację. Tak jak co roku, dojrzałe płciowo szczupaki odłowiliśmy ze zbiornika Świnna Poręba i przenieśliśmy do naszej wylęgarni. Następnie, z zachowaniem szczególnej ostrożności, od dojrzałych osobników, pobraliśmy produkty płciowe. Zapłodniona ikra została przeniesiona do słojów inkubacyjnych, gdzie przebiegał jej dalszy rozwój. Dlaczego ikra w słojach różni się kolorem? Ciemny kolor to znak, że niedługo nastąpi wyklucie malutkich rybek.