Dlaczego dla smakoszy karp z Zatora jest tym wyjątkowym?
Cykl hodowli w przypadku zatorskiego karpia wynosi dwa lata. Dzięki temu, że ryba jest młoda, jej mięso jest smaczniejsze. To on trafia na wigilijne stoły w...
Pożar suszarni owoców we wsi nieopodal Limanowej. Osiem zastępów strażackich w akcji
O ogniu bardzo szybko unicestwiającym suszarnię owoców w miejscowości Żmiąca limanowscy strażacy zaalarmowani zostali około godz. 14.30. By płomienie nie...
Dzień Chleba. Jedz na zdrowie!
Polski chleb to tradycja, a tradycja - rzecz święta. Przykładamy więc do niej wielką wagę. Chleba zaś jemy nadal sporo. Czy wiecie, że 16 października chleb ma...
Małopolskie smakowanie. Produkt regionalny to jest to!
W naszym regionie to, czym szczególnie możemy się poszczycić, to tradycyjne produkty regionalne, które trudno znaleźć gdzie indziej.
Kraków. Top 10 restauracji, w których za obiad zapłacisz do 20 zł
Każdy z nas chciałby dobrze, ale zarazem tanio zjeść. Kraków jako miasto turystyczne słynie z ogromu różnorodnych restauracji i knajpek. Dlatego też, w tym...
Ogrodnik Tomasz Miarecki zdradza nam autorski przepis na suszone pomidory z ziołami
Pomidorów nastał czas. U Tomasza Miareckiego szklarnie pełne są owocujących krzaków. Ogrodnik już dawno przestał liczyć, ile ton pomidorów przeszło przez jego...
Food trucki przyjadą do Olkusza. Będzie się działo!
Po raz kolejny olkuski rynek zmieni się w... restaurację. Od 30 lipca do 1 sierpnia w sercu Srebrnego Miasta serwowane będą różne dania świata. Oprócz jedzenia...
Takie kuchnie mają znani kucharze! Oto królestwa Gessler, Starmach i Makłowicza
Zastanawialiście się kiedyś, w jakich kuchniach gotują mistrzowie? Jak wyglądają domowe królestwa najbardziej znanych mistrzów kuchni? Postanowiliśmy sprawdzić,...
Babcine rady dla tych, którym pozostały wielkanocne baby
Od Wielkiej Nocy mija ponad tydzień, a w niektórych domach wciąż tkwią w kuchni świąteczne baby. Już nieco stwardniałe, wysuszone. Szkoda je wyrzucić, a trudno...
Po zderzeniu z fordem toyota "wskoczyła" na płot posesji w wiosce pod Grybowem
W Kąclowej w gminie Grybów zderzyły się dwa samochody osobowe jadące drogą wojewódzką prowadzącą z Krynicy-Zdroju do Tarnowa. Jeden z pojazdów dosłownie zawisł...
Robert Makłowicz odwiedził Beskid Wyspowy. Nagrał program o regionalnych przysmakach
Robert Makłowicz odwiedził Beskid Wyspowy. Przypomniał o regionalnych przysmakach regionu. Bohaterem jednego z pierwszych odcinków serii programów publikowanych...
Czy w Gorlicach można zjeść prawdziwie wegetariański posiłek?
Kuchnia wegetariańska i wegańska – zamiennik dla tych, którzy mają swoje kulinarne zasady i się ich trzymają. Wykorzystują owoce, warzywa, potrafią wynaleźć...
W gospodarstwie Tomasza Miareckiego dynie urosły w tym roku ogromne [ZDJĘCIA]
Dynia olbrzymia bambino oraz hokkaido - na te dwie odmiany, jak na pewnik stawia Tomasz Miarecki z Szymbarku. W tym roku, w jego gospodarstwie wyrosły prawdziwe...
Żarciowozy w Wadowicach. Dobrze się bawią, ale bez maseczek [ZDJĘCIA]
Niewielu uczestników Zlotu Foodtrucków w Wadowicach miała na twarzach maseczki. Nic dziwnego, bo przeszkadzają podczas pysznego jedzenia. Sobota z żarciowozami...
Gdzie smacznie zjeść w Gorlicach i okolicy? Google polecają
Mamy w regionie wiele restauracji, które serwują smaczne jedzenie. Wybraliśmy te, które w opinii internautów zasługują na największe uznanie. Przy tworzeniu...
Oto miejsca w powiecie, gdzie na pewno znajdziecie grzyby [LISTA]
Grzybowe szaleństwo właśnie się rozpoczęło. Na portalach społecznościowych gorliczanie chwalą się zbiorami, prześcigają we wskazywaniu miejsc, gdzie można...
Polacy czekali na powrót życia restauracyjnego po pandemii
Czego brakowało Polakom w trakcie pandemii koronawirusa? Na pewno wyjść ze znajomymi do restauracji. Zatem w związku z luzowaniem obostrzeń wraca cykliczna...
Przepis na domowe drożdże. Jak zrobić drożdże z kilku składników?
Przepis na drożdże jest bardzo prosty i szybki. Do ich wykonania potrzeba tylko kilku składników, które z pewnością każdy ma w kuchni. Sprawdźcie, jak szybko...
Gorliczanie dzielą się przepisami na wielkanocne potrawy. Wypróbujcie!
Nie będziemy przekonywać was, że tegoroczna Wielkanoc jest inna, od tych sprzed lat. Wszyscy wiemy dlaczego. Mimo nietypowej sytuacji każdy z nas próbuje jakość...
Masterchef Grzegorz Zawierucha opowiada nam o kuchni od... kuchni [rozmowa NaM]
Masterchef Grzegorz Zawierucha, zwycięzca 8. edycji programu TVN, który właśnie wydał swoją pierwszą książkę kucharską „Zawierucha w kuchni”, opowiada nam o...
Dotarliśmy do menu gwiazd Dni Żabna - Beaty Kozidrak i Mateusza Mijala
Wiemy, czym raczyły się gwiazdy niedzielnych Dni Żabna - Beata Kozidrak i Mateusz Mijal ze swoimi zespołami. Menu opracowała i przygotowała restauracja z...
W Wadowicach otwarty został sklep z regionalnymi produktami
„Smaki regionów” to wspólne przedsięwzięcie trzech lokalnych grup działania: Doliny Karpia, Gościńca Czterech Żywiołów i Wadoviany
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 4 dni temu w kategorii Restauracje
Dodano 5 dni temu w kategorii Okulista
Dodano 5 dni temu w kategorii Drzwi
Dodano 5 dni temu w kategorii Przedszkola