Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na dojrzewający piernik z trzech rodzajów ciasta....
fot. Adam Kuźniarski

Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Piernik z trzech rodzajów ciasta

Przepis na dojrzewający piernik z trzech rodzajów ciasta. Przepis ten bardzo często stosowały nasze babcie, które widziały, co jest naprawdę dobre. Składniki i wykonanie pierwszego ciasta: 60 dag mąki żytniej 60 dag miodu szczypta soli Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni). Składniki i wykonanie drugiego ciasta: 40 dag maki pszennej 40 dag miodu szczypta soli Miód lekko rumienimy i studzimy. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, dodajemy miód i zagniatamy. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do pojemnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce (do lodówki lub spiżarni). Uwaga: Tak przygotowane ciasto w lodówce (lub zimnej spiżarce) powinno pozostawać co najmniej przez 2 tygodnie (ciasto może leżakować do dwóch miesięcy, a nawet dłużej). Składniki i wykonanie trzeciego ciasta: 60 dag mąki pszennej 20 dag cukru 2 jajka 3 żółtka 5 dag sproszkowanej lub tartej czekolady około 1 i 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 łyżeczki amoniaku do ciasta (lub sody oczyszczanej z odrobiną octu) 3 opakowania przyprawy do pierników 1/2-3/4 szklanki skórki otartej ze starannie umytych pomarańczy szczypta soli tłuszcz i mąka do obsypania foremek do ciasta Mąkę łączymy z solą i przyprawą do pierników. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę. Do masy, cały czas ubijając, dodajemy mleko i czekoladę. Następnie dodajemy mąkę i całość dobrze zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Amoniak rozpuszczamy w 5-6 łyżkach zimnej wody (jeżeli użyjemy sody, to najlepiej rozpuścić ją w odrobinie octu). Wszystkie trzy rodzaje ciasta wykładamy na stolnicę lub blat kuchenny . Wyrabiamy z nich jednolite ciasto. W czasie wyrabiania dodajemy amoniak lub sodę i skórkę pomarańczową. Ważne, by wyrobione ciasto było gładkie i lśniące. Pozostawiamy je na 24 godziny w lodówce. Następnego dnia przygotowujemy 4-5 wąskich blaszek (keksówek) - starannie smarujemy je tłuszczem i wysypujemy mąką (aby piernik do nich nie przywarł). Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości i wyrównujemy powierzchnię piernika. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 140 stopni C. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni foremkę, podwyższamy temperaturę do około 180 st. C. Pieczemy 45 minut (sprawdzamy, czy jest gotowe, patyczkiem). Studzimy piernik w foremkach. Następnego dnia można nasze pierniki polukrować albo przełożyć masą lub powidłami śliwkowymi. Smacznego! (Han)

Zobacz również

Najlepsze ścieżki dla rolkarzy w Częstochowie oraz porady, jak dbać o sprzęt
Artykuł sponsorowany

NOWE
Najlepsze ścieżki dla rolkarzy w Częstochowie oraz porady, jak dbać o sprzęt

Koniec sezonu grzewczego w Tarnowie. Trwał 207 dni

NOWE
Koniec sezonu grzewczego w Tarnowie. Trwał 207 dni

Polecamy

Jechali samochodem przez Oświęcim. Kierowca naćpany, pasażer z narkotykami

Jechali samochodem przez Oświęcim. Kierowca naćpany, pasażer z narkotykami

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Kazimierz Barczyk: W Małopolsce zainwestowano już 66 mld zł. Zmiany są rewolucyjne

Kazimierz Barczyk: W Małopolsce zainwestowano już 66 mld zł. Zmiany są rewolucyjne