Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Jadalna piernikowa ozdoba świąteczna
Czasu na zrobienie pierniczków nie ma już za wiele. Wiadomo, muszą przecież chwilę poleżeć, inaczej będą tak twarde, że połamiemy sobie na nich zęby. Przy okazji pieczenia pierniczków, możemy pokusić się o wykonanie prostej ozdoby - choinki z pierników przekładanych lukrem. Wbrew pozorom choinka nie jest trudna do zrobienia, potrzeba nam do niej foremki do wycinania w kształcie gwiazdki, kółka lub kwiatka. A właściwie kilku foremek różnej wielkości. Jeśli już zaopatrzyliśmy się w foremki, możemy brać się do roboty. Składniki: 230 g masła 3/4 szklanki cukru pudru szklanka miodu duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 2-3 łyżki kakao (o tyle łyżek zmniejszamy porcję mąki, której użyjemy do wyrobu pierniczków) łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli Sposób wykonania: Przygotowujemy miskę, do której przesiewamy mąkę i kakao. W drugiej misce ucieramy mikserem masło i cukier puder. Kiedy mamy już puszystą białą masę, wlewamy do niej miód, a później jajko. UWAGA: Jeśli mamy miód o stałej konsystencji, podgrzewamy go ostrożnie, aż się rozpuści. Przed dodaniem do masy maślanej musimy go jeszcze przestudzić. Do masy z masła, cukru, miodu i jajka dodajemy mąkę z kakao (kakao nie jest składnikiem niezbędnym, powoduje, że nasze pierniczki mają ciemniejszą barwę) i przyprawami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię spożywczą lub ściereczkę i odkładamy w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki, co najmniej na dwie godziny. Najlepiej jednak, gdy poleży sobie w lodówce przez całą noc. Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy na grubość około 3-4 milimetrów i wycinamy gwiazdki, kwiatki lub kółka o różnej wielkości. Nakładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 st. C . Największe pierniczki przez około 8 minut, najmniejsze - 4 do 5 minut. Kiedy są gotowe, wyjmujemy blachę z piekarnika, zdejmujemy z ciastka i studzimy je. I zabieramy się za zrobienie lukru królewskiego. Składniki: 4 białka 4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób wykonania: Ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec ubijania jeszcze ekstrakt z wanilii. Choinkę układamy od największej do najmniejszej gwiazdki (kwiatka lub kółka). Na każdy upieczony pierniczek kładziemy łyżkę lukru (nie warto go żałować), rozprowadzamy po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z najmniejszego możemy zrobić gwiazdę. Tak przygotowane choinki odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. (han)