6 z 8
Poprzednie
Następne
Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Imbirowe pierniczki
Składniki: 100 g masła, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 duże jajko, 2 łyżeczki imbiru (suchego startego), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej i 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego kardamonu, łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i wszystkie przyprawy. Ubijamy do momentu aż cukier się nie rozpuści. Do przesianej mąki wlewamy uzyskaną masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i miękkie. Rozwałkowujemy ciasto do 3-4 mm grubości. Wycinamy dowolnej formy ciasteczka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim ciastka. Pieczemy przez 10-15 minut przy temperaturze 180 stopni.