Przepis na faworki: kruche i pyszne. Sprawdzony przepis na chrust (TŁUSTY CZWARTEK 2018]
Obowiązkowa przekąska karnawałowa: krakowski chrustSkładniki: 10 żółtek 1 całe jajko 1łyżeczka do herbaty cukru pudru 1 łyżeczka do herbaty masła mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag) smalec do smażenia cukier puder do posypania spirytus – łyżka, ale niekoniecznie Wykonanie: Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.