3 z 3
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przepis na faworki: kruche i pyszne. Sprawdzony przepis na chrust (TŁUSTY CZWARTEK 2018]
Chrust staropolskiSkładniki: 40 dag mąki 4 dag masła 2 dag cukru 4 żółtka 3 jajka łyżka gęstej śmietany kieliszek spirytusu cukier puder cukier waniliowy olej do smażenia Wykonanie: Jajka ubić na pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, masło, żółtka, ubite jajka, śmietanę i spirytus. Starannie wyrobić ciasto. Na blacie posypanym mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać paseczki o długości 10 cm i szerokości ok. 3 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przekładać jeden koniec ciasta. W głębokim garnku rozgrzać olej i wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z oleju, układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.