Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów...
fot. Andrzej Banaś

TOP 10 najlepszych przepisów kulinarnych na jesień [ZDJĘCIA]

Ruloniki z miodem i orzechami

Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów nerkowca, 100 g roztopionego masła, 100 g orzechów włoskich, 100 ml miodu, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, ciasto filo (około 8–10 arkuszy) Przygotowanie: Orzechy pokrój lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę, a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować, w małym garnku podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Zobacz również

Trzebinia. BMW uderzyło w słup oświetleniowy na ul. Pułaskiego

NOWE
Trzebinia. BMW uderzyło w słup oświetleniowy na ul. Pułaskiego

I Sesja Rady Powiatu Niżańskiego nowej kadencji. Pierwsze decyzje [TRANSMISJA WIDEO]

NOWE
I Sesja Rady Powiatu Niżańskiego nowej kadencji. Pierwsze decyzje [TRANSMISJA WIDEO]

Polecamy

Gierałtowiczki. Poranna akacja straży pożarnej. Płonął samochód osobowy

NOWE
Gierałtowiczki. Poranna akacja straży pożarnej. Płonął samochód osobowy

Trąba powietrzna przeszła przez Bystrą Podhalańską FILM

Trąba powietrzna przeszła przez Bystrą Podhalańską FILM

Kibice Wisły o tej majówce będą opowiadać wnukom. Ale dziś trzeba zejść na ziemię

Kibice Wisły o tej majówce będą opowiadać wnukom. Ale dziś trzeba zejść na ziemię