TOP 10 najlepszych przepisów kulinarnych na jesień [ZDJĘCIA]
Sernik z gruszkami i czekoladą
Składniki: 700g białego sera dwukrotnie mielonego, 200ml gęstego jogurtu naturalnego, 150g cukru, 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, 6 małych gruszek Spód ciasta: 150g herbatników, 50g masła, 1 łyżka kakao plus pół szklanki cukru, 2 goździki, kora cynamonu Przygotowanie: W rondlu zagotuj 2 szklanki wody z cukrem, goździkami i cynamonem. Gruszki obierz (zostawiając ogonki), włóż do garnka z syropem, gotuj około 30 minut. Ostudź. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z kakao i roztopionym masłem, wyłóż masą spód tortownicy, przechowuj w lodówce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser wymieszaj z jogurtem, stopniowo dodawaj jajka, mąki, kakao, cukier, sól. Na końcu wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Masę przelej do tortownicy, zanurz w niej gruszki ugotowane w syropie. Piecz około godzinę w temperaturze 170 stopni.