MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Legia wykłada duże pieniądze za piłkarza Ekstraklasy. To może być transferowy hit

Legia wykłada duże pieniądze za piłkarza Ekstraklasy. To może być transferowy hit

Wiatr przewrócił drzewo na cmentarzu w Krzepicach

Wiatr przewrócił drzewo na cmentarzu w Krzepicach

Polecamy

Już wiadomo do których parafii trafią nowo wyświęceni w Tarnowie księża

Już wiadomo do których parafii trafią nowo wyświęceni w Tarnowie księża

"Van Gogh. Pola zbóż i zachmurzone niebiosa" 2 czerwca w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

"Van Gogh. Pola zbóż i zachmurzone niebiosa" 2 czerwca w Kinie Pod Baranami [WIDEO]

Przez 29 dni nie zobaczymy białej pary nad kominem krakowskiej elektrociepłowni

Przez 29 dni nie zobaczymy białej pary nad kominem krakowskiej elektrociepłowni