Wielkanoc 2016. Przepisy kuliarne na pyszne dania [ZDJĘCIA]
Mazurek kajmakowy
Składniki: 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 150 g masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 puszka mleka skondensowanego, 150 g konfitury malinowej, sok z 1 cytryny Przygotowanie: W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny,dolewając od czasu do czasu wodę. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce. „Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. Mazurek najlepszy jest następnego dnia, gdy masa kajmakowa stężeje.