Żurek wielkanocny przepis, krzonówka, pituch. Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Janusz Fic, szef kuchni w Dworze Sieraków podpowiada jak krok po kroku przygotować wielkanocny żurek na domowym zakwasie. Składniki na zakwas 100 g mąki żytniej razowej 500 ml ciepłej przegotowanej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego słoik Składniki na kiełbaski drobiowe 400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego 1 jajo od kury z wolnego wybiegu 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz Składniki na żurek zakwas wywar drobiowy sól pieprz jogurt naturalny Wykonanie zakwasu Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni. Wykonanie kiełbasek i żurku Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min. Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego. Dobre rady zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki gotowy zakwas przechowywać w lodówce dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.