Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sałatka z pikantnych, kiszonych warzyw z chutneyem z cebuli i vinegretem z oleju rydzowego

Redakcja
Materiały promocyjne

Przepis Krzysztofa Urbańczyka na pyszną sałatkę z pikantnych, kiszonych warzyw

Składniki na solankę
4 l wody mineralnej
200 g soli niejodowanej.
Jarzyny do kiszenia
kalafior
kalafior romanesco
topinambur
buraczek żółty oraz chioggia
cykoria
ulubione zioła, czosnek, chili.

Składniki na chutney z cebuli
1 kg czerwonej cebuli
pół litra wina czerwonego, wytrawnego
100 g cukru
20 ml octu winnego

Wykonanie
Kiszone jarzyny. Oczyszczone jarzyny zalać solanką, dodać zioła, chili i zaksisić.
Chutney. Zrobić karmel, zalać winem, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, gotować do momentu, gdy cebula zmięknie, a płyn prawie wyparuje. Zakwasić.
Złożenie dania. Z kiszonych warzyw, pokrojonych w różne struktury (słupki, cząstki, talarki itp) ułożyć estetyczną sałatkę, posypać prażonymi pestkami dyni lub orzechów, dodać chutney i polać vinegretem, przygotowanym na oleju rydzowym.

WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY KRZYSZTOFA URBAŃCZYKA:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto