Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Piernik na drożdżach (ucierany)
Składniki: 4 i 1/2-5 szklanek mąki pszennej 1 ,5 szklanki miodu szklanka cukru 10 dkg drożdży 1/2 szklanki piwa 2 łyżki masła lub margaryny (może być pół na pół masło i olej) 4 jajka przyprawa do pierników (lub 2 łyżki zmielonych przypraw (goździki, cynamon, pieprz, zielę angielskie, gałka muszkatołowa) 2 łyżki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze i drobno pokrojonej 10 dkg posiekanych orzechów włoskich 5 dkg fig lub daktyli, drobno pokrojonych szczypta soli tłuszcz i mąka do wysypania formy Wykonanie Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Miód gotujemy w rondelku. Gdy zawrze, dodajemy cukier i utrzymujemy go w stanie lekkiego wrzenia 1-2 minuty; potem odstawiamy i studzimy. Drożdże po rozkruszeniu mieszamy z piwem. Ostudzony miód z cukrem przelewamy do miski i ucieramy, dodając po jajku. Gdy uzyskamy jednolitą masę, cały czas ucierając, dodajemy po łyżce mąki. Gdy masa piernikowabędzie jednolita, dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Wtedy wsypujemy do pierników przyprawy, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i figi. Mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych foremek (do 1/2 ich wysokości) i pozostawiamy w cieple, by trochę podrosło. Pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku (ok. 140 st. C). Kiedy ciasto wypełni foremki, podwyższamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczemy około 50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Pozostawiamy w foremkach do wystudzenia. Piernik najłatwiejszy Składniki: 50 dkg maki krupczatki 20 dkg płynnego miodu 25 dkg cukru 2 jajka opakowanie przyprawy do pierników łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła lub margaryny (rozpuszczone) łyżeczka sody oczyszczonej z odrobina octu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, figi itp.) szczypta sól Wykonanie Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy miód, przyprawy, sodę, rozpuszczone masło lub margarynę, dodajemy bakalie. Całość wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Ciasto wykładamy do foremek, a foremki wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia pieczemy piernik około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekarnika nie otwieramy przez pół godziny). Piernik pozostawiamy do wystudzenia w foremkach. Po trzech dniach jest gotowy do jedzenia.