Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 

150 g melasy (syropu z buraków, syropu z...
fot. pixabay

Pierniki świąteczne na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Szwedzkie pierniczki

Składniki: 150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego) 110 g masła 100 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki soli duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika. Sposób wykonania: W małym garnuszku podgrzewamy melasę, masło i cukier do momentu, kiedy rozpuszczą się masło i cukier. Garnuszek zdejmujemy z ognia na mniej więcej pół godzin, by nasza masa nieco przestygła. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku kopca z mąki robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, a potem wlewamy przestudzoną masę z masła i cukru. Zagniatamy ciasto. Uwaga: Ciasto jest badzo lepkie, najlepiej więc posłużyć się mikserem. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię (lub czystą ściereczkę i wkładamy do lodówki). Nasza kula powinna leżeć w chłodzie około dwóch godzin, inaczej będziemy mieli problemy z rozwałkowaniem ciasta. Odrywamy (lub odkrawamy) kawałki ciasta i wałkujemy je na cienkie (im cieńsze, tym lepiej) placki, z których wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 8-10 minut. Blaszkę z ciastkami wyjmujemy z piekarnika, kiedy brzegi naszych pierniczków zaczną się rumienić. Ostudzone pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka lub puszki. Zostało nam trochę miejsca, więc od razu podam Państwu przepis na inne szwedzkie ciastka - Lussekatter, czyli oczy świętej Łucji. Składniki: 750 g mąki 300 g mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 150 g cukru 2 g szafranu rodzynki szczypta soli Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, podgrzewamy mleko. Odlewamy trochę mleka i rozpuszczamy w nim drożdże, do reszty dodajemy masło i czekamy, by się rozpuściło. Jajka roztrzepujemy. Kiedy drożdże trochę urosną, wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników (oprócz rodzynek). Kiedy już będzie lśniące i elastyczne, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki i zwijamy je w zamkniętą literę S. W dziurki po obu stronach wkładamy po jednej dużej rodzynce. Ciastka kładziemy na blachę, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrosną (około kwadransa). Pieczemy je około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. (han)

Zobacz również

Baumgart-Witan wróciła na tor i powalczy na Bahamach o igrzyska

Baumgart-Witan wróciła na tor i powalczy na Bahamach o igrzyska

Trzymał w domu narkotyki, usłyszał zarzuty

Trzymał w domu narkotyki, usłyszał zarzuty

Polecamy

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi